Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi
Dolgu Tedavileri

 Ağız içerisindeki mevcut dişlerde genellikle çürüme ile ortaya çıkan bozuklukları tedavi etmek için doldurma tedavileri uygulanır. Ağrıya veya rahatsızlığa neden olan bölge kazınarak temizlenir ve boşaltılan yere doldurma prosedürleri uygulanır. Bunun haricinde diş kırılmalarında, dişlerin aşınmalarında, bozulmuş ve eskimiş dolguların değiştirilmesinde de doldurma tedavileri uygulanır.

            

 En çok karşılaştığımız vakalar hastaların diş ağrısı ile gelerek, dişlerde gördüğümüz çürüme bölgeleridir. En kısa süre dişi sağlığına kavuşturmak için ve ağrıyı kesmek için derin çürüklerde anestezi yapılarak çürük bölge temizlenir ve tercih edeceğimiz bir dolgu malzemesi ile dişin tedavisi yapılmış olur. Çürük oluşumun erken olduğu ve yeni başladığı dönemlerde anestezi yapmaya da gerek kalmayabilir.

   Dolgu tedavisi tek seansta ortalama 15 dakikada bitebilir, ancak çürümenin dişin sinirlerine kadar yaklaştığı durumlarda önce geçici dolgularla ve örtücü patlarla kapatılarak bir süre bekletilir. Bu arada dişin temizlenen bölgesine konulan iyileştirici ilaç ve patlar dişi tedavi eder ve sonrasında ikinci bir seansa hasta çağrılarak geçici dolgu çıkarılır ve kalıcı dolgu yapılır. Bu bekleme süresi 15 gün ile 30 gün arası değişebilir.

   Hastalar tarafından en çok merak edilen niçin geçici dolgu yapıldığıdır. Bazen çürük bölgeyi temizlenirken çok derine kadar inmemiz gerekebiliyor, bu arada dişin pulpası da açılabiliyor. Dişin pulpasının iyileşme ihtimalini yüksek gördüğümüzde kanal tedavisi yapmaktansa tedavi edici ilaç ve patlar koyarak üstüne yumuşak bir dolgu koyularak dişin iyileşmedi beklenir. Eğer o anda kalıcı dolgu yaparsak diş ağrı yapabilir, iyileşme olasılığı zayıflar, yaralı bir dokunun iyileşmesi için pansuman yapılması gibidir. Geçici dolguyu değiştirmeyi ihmal edersek, geçiçi dolgu zamanla bakteri sızdırabilir ve tekrar çürüme devam eder, bu nedenle hassasiyetler geçtikten sonra mutlak kalıcı dolgunun yapılması gerekmektedir.

 Klinikte uygulanan İki farklı dolgu çeşidi vardır. Amalgam dolgular ve kompozit dolgular.

 Amalgam Dolgu: Uzun yıllardan beri yapılan bir dolgu cinsidir. Metal alaşım bir dolgudur, cıva ile metal alaşım tozlarının(gümüş, kalay, bakır vb) karıştırılması ile oluşan harç kavite( dişin çürükten temizlene bölge) içine yerleştirilir ve ezilerek dişin dolgusu yapılmış olur. Metal ve siyah renkli bir görünüme sahiptir. Mekanik özelliği ile diş içinde tutunur. İyi yapılan bir amalgam dolgu uzun ömürlüdür. Sızdırmazlığı azdır, Ancak zamanla rengi griden siyaha doğru döner ve dişin dolgu olmayan kısımlarının da rengini bozar.

 Kompozit Dolgu: Son zamanlarda daha da rağbet gören estetik görünümlü dişin doğal renginde yapılan dolgulardır. Silikondioksit parçacıklarından oluşan bir karışımdır. Malzemelerin yeni jenerasyonları ile birlikte daha sert daha sızdırmaz ve daha doğal ve estetik ürünleri piyasaya sürülmektedir. Doldurma prosedürlerine kullanılan yardımcı malzemelerin de gelişmesiyle beraber kompozit dolgular amalgam dolguların yerini almaya başlamışlardır.

            

  Diş kavitesi açıldıktan sonra bazen etching denilen bir yöntemle fosforik asit ile kavite kenarları pürüzlendirilir, sonra bonding denile bir malzemeyi kaviteye sürerek ışınlama yapılır, bond ajanı kompozit dolguyu dişe tutunmasını sağlar. Son olarak kompozit dolgu malzemesini tabaklar halinde kavite içine konulur. Her tabaka konduktan sonra yaklaşık 20 sn ışın ile polarizasyon yapılır. Sonrasında uygulanan kompozit dolgu tesviye zımpara ve cila yapılarak tedavi bitirilmiş olur. Çoğu zaman tek seansta ve yaklaşık 15 dakikada biten bir tedavidir.


Copyright © 2014 Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi - Her Hakkı Saklıdır.
Kasımpaşa Mahallesi 201/1 sk. No: 1 D:6 Menderes İZMİR
Tel: 02327824049  Fax:   E-mail: info@mustafabahar.com